Jeśli planujesz wycieczkę lub wakacje w zimowej stolicy Polski, czyli w Zakopanem, zastanawiasz się pewnie, w jaki sposób zorganizować idealny i niedrogi nocleg. Chociaż bazową opcją jest znalezienie osobnego miejsca do spania w hotelu lub pensjonacie i żywienie się w różnych restauracjach i barach, to znacznie lepiej będzie zdecydować się na wybór zakwaterowania wraz z wyżywieniem. Dlaczego to takie świetne rozwiązanie? Sprawdźmy!
Nocleg z wyżywieniem? Zdecydowanie warto!
Korzystanie z wypoczynku z wyżywieniem w górach jest niezwykle wygodne, jeśli chcesz oszczędzić swój czas. Zamiast szukać wolnego stolika w zatłoczonych restauracjach lub stać w ponad godzinnej kolejce w szczycie sezonu, możesz w spokoju i bez stresu cieszyć się idealnym smakiem góralskich potraw. Warto także wspomnieć o aspekcie finansowym. W sezonie wiele restauracji podnosi swoje ceny. Więc zjedzenie „na mieście” śniadania, obiadu i kolacji może znacznie nadwyrężyć Twój budżet. Korzystając z opcji wyżywienia w górskim pensjonacie, możesz sporo zaoszczędzić, gdyż tego typu rozwiązanie jest zawsze zdecydowanie tańsze.
Wybierając noclegi z wyżywieniem, eliminujesz również stres związany z samodzielnym gotowaniem i zakupami spożywczymi. Nie musisz martwić się, co przygotujesz do zjedzenia, oraz skąd weźmiesz na to siły po wielogodzinnej wędrówce. Mając wykupione w Zakopanem noclegi ze śniadaniem i obiadokolacją, możesz delektować się pełnowartościowymi i pożywnymi daniami przygotowanych z lokalnych produktów.
Co oferuje zakopiańska kuchnia?
Wiesz już, dlaczego warto zdecydować się na wykupienie wyżywienia w pensjonacie. Czas byś poznał najpopularniejsze góralskie potrawy, które mogą pojawić się na Twoim talerzu. Regionalna kuchnia z Tatr opiera się na tym, co górale sami wyhodują we własnych gospodarstwach. Jej podstawą są ziemniaki, kapusta oraz nabiał. Posiłki są najczęściej proste, ale bardzo pożywne i zapewniają energię na długie wędrówki po Tatrach.
Najczęściej na stołach mieszkańców Zakopanego spotkać można takie pyszności, jak:
- Kwaśnicę — to tradycyjna zupa, której głównym składnikiem jest kapusta kiszona. Jej bogatsza wersja przygotowywana jest na wywarze z baraniny. Najczęściej podaje się ją z chlebem lub gotowanymi ziemniakami. Warto, byś będąc w Zakopanem, nie pomylił kwaśnicy z kapuśniakiem, gdyż są to dwie zupełnie różne potrawy.
- Moskole — czyli góralska wersja placków ziemniaczanych. Przygotowuje się je z ugotowanych ziemniaków, jajka, soli oraz wody. Gotowe ciasto formuje się w placuszki i piecze na blaszce. Najczęściej można spotkać je w towarzystwie masła lub oscypka.
- Hałuski — to kluski ziemniaczane zwane także scykanymi. Podaje się je z ciepłym mlekiem, lokalnymi serami takimi jak bryndza oraz ze skwarkami.
- Placek po zbójecku — bardzo popularne danie, które serwuje wiele miejsc. Składa się ze smażonych placków ziemniaczanych polanych mięsnym gulaszem. Potrawa ta nieco przypomina placki po węgiersku.
- Bombolki — to deser, który koniecznie musisz spróbować. Są to drożdżowe kluski, które polewa się masłem i miodem.
Oczywiście będąc w Zakopanem, zjesz różnego typu pierogi, zupy takie jak rosół czy pomidorowa, a także klasycznego kotleta schabowego. Jest też szansa, że będziesz mógł spróbować tradycyjnego góralskiego napoju, czyli żętycy. Uzyskuje się ją podczas wyrabiania owczych serów. Świeża ma lekko słodkawy smak, jednak im starsza tym jest bardziej kwaśna.
Korzystanie z noclegu z wyżywieniem w Zakopanem zdecydowanie się opłaca. Zapewnia ono oszczędność czasu, pieniędzy i stresu, a do tego codziennie będziesz mógł skosztować pysznych, świeżo przygotowanych zakopiańskich potraw. Dzięki temu możesz odkryć wiele nowych smaków. Jak widzisz wykupienie posiłków podczas pobytu w górach to doskonały wybór, dzięki któremu w pełni możesz się zrelaksować i cieszyć się chwilami spędzonymi w naszej zimowej stolicy Polski. Dlatego jeśli szukasz idealnego pensjonatu, serdecznie zapraszamy do skorzystania z naszej bogatej oferty.